Polonya'da 17. Yüzyıl Vampir Mezarı Bulundu!

0


Vampir masalları normalde Transilvanya ile ilişkilendirilir. Bu gizemli Rumen bölgesi, Kont Drakula'nın efsanevi evi ve acımasız 15. yüzyıl prensi Vlad Dracul'un ya da kötülükleri Drakula efsanesine ilham veren Kazıklı Vlad'ın asıl eviydi. Ancak büyüleyici yeni bir keşfin gösterdiği gibi, gerçek veya hayali ortaçağ vampirleri, vampir mezarlarının keşfi ve kazısının kanıtladığı gibi, Romanya sınırlarıyla sınırlı değildi.

O zamanlar Orta ve Doğu Avrupa'da vampirlerden korkulur ve nefret edilirdi ve gerçek inananlar arasında Güneydoğu Polonya'da Pień olarak bilinen küçük bir köyün sakinleri vardı. Bu şaşırtıcı gerçek, Polonya'nın Torun kentindeki Nicholas Copernicus Üniversitesi'nden arkeologlar tarafından, Pień yakınlarındaki son kazılar sırasında, görünüşe göre yargılanmış ve vampir olmaktan suçlu bulunan 17. yüzyıldan kalma bir kadının iskelet kalıntılarını ortaya çıkaran arkeologlar tarafından ortaya çıkarıldı.

Ancak arkeologlar nasıl böyle şaşırtıcı bir sonuca varabildiler? Kadının mezarında bulunan özelliklere göre, eski vampir ilmiyle ve Polonya topraklarında bulunan diğer ortaçağ vampir mezarlarıyla uyumlu.



Polonyalı vampir mezarında bulunan dişinin, ölümden dönmesini engellemek için sol ayağının başparmağına asma kilit takılmıştı. (Mirosław Blicharski / Aleksander Poznan)

Polonya'da Bulunan Vampir Mezarının Özellikleri


Kadının cesedi mezara sırtüstü yatırıldıktan sonra boynuna konan orakla toprağa sabitlendi. Bölgedeki halk efsaneleri, bu mezar tarzını vampir mezarlarına tavsiye etti. Ölen kişinin bir vampir olduğuna inanıldığında veya inanıldığında , folklor bu adetlerin bu doymak bilmez iblislerin hayata dönmesini engelleyeceğine inanıyordu.Drakula'nın Topları: Bulgar Kalesi Altında Vlad III Tarafından Kullanılan Aşırı Şiddet Silahları Bulundu
'Vampir Defin' Bir Çocuğun Bulaşıcı Bir Şekilde Mezardan Dönmesini Önleme Çabası

Arkeolog ve kazı ekibi lideri Profesör Dariusz Poliński, "Orak düz bir şekilde yatırılmamış, ancak merhum ayağa kalkmaya çalışsaydı, büyük olasılıkla kafası kesilmiş veya yaralanmış olacak şekilde boynuna yerleştirildi" dedi. Daily Mail tarafından bildirilen medya röportajı .

Oraka ek olarak, bu vampir mezarında bulunan kadının sol ayağının başparmağına bağlı bir asma kilit de vardı. Profesör Poliński'ye göre bunun “bir sahnenin kapanmasını ve geri dönüşün imkansızlığını” garanti etmesi gerekiyordu.



Arkeologlar Polonya'nın Pien kentinde bulunan vampir mezarının kazıları sırasında. ( Mirosław Blicharski / Aleksander Poznan)
Zenginler Bile Ölümsüzler Sırasına Katılabilir

Vampir mezarının içinde, boynunu kaplayan orak, 17. yüzyıl kadınının şüpheli bir vampir olarak statüsünü ortaya çıkardı. Ancak kan emen bir canavar olarak tanımlanmasına rağmen , kadın yine de şaşırtıcı bir özenle gömüldü. Örneğin, 17. yüzyılda pahalı ve elde edilmesi zor olan ipekten bir başlık takarak gömüldü. Bu, ortaçağ topluluğunda yüksek bir sosyal statüye sahip olduğunu güçlü bir şekilde ima ediyor.

Pień'de yakınlardaki başka bir yerde yapılan daha önceki kazılar, gümüş takılar, ipek giysiler, bir kolyeden yarı değerli taşlar ve hatta bronz bir kase gibi değerli mezar eşyaları içeren birçok ortaçağ mezarını ortaya çıkardı. Bu eserlerin bulunduğu mezarlık, yeni keşfedilen vampir iskeletinin gömüldüğü 17. yüzyıldan kalma bölgeden ayrı olsa da, alanın genel olarak seçkin kişilerin gömülmesine ayrılmış gibi görünüyor.

Kadının fiziksel özelliklerinden biri, neden vampir olduğu düşünüldüğüne dair bir ipucu verebilir . Ön dişleri oldukça belirgindi ki, yeterince dışarı çıkmış. Bu, bazıları tarafından vampirik eğilimlerinin kanıtı olarak yorumlanmış olabilir, ancak muhtemelen hikayede daha fazlası vardı.

Vampir Direncinin Ortaçağ Bilimi


Pień'deki vampir mezarını keşfeden arkeologlar, keşiflerinin olağandışı doğasını vurguladılar. Ancak olağandışı olsa da, benzeri görülmemiş olmaktan uzaktır. Doğu Avrupa'da yüzlerce vampir mezarı keşfedildi. 2015 yılında, Polonya'nın kuzeybatısındaki Drawsko köyünde kazı yapan arkeologlar , benzer veya aynı şekilde yere sabitlenmiş beş iskelet buldular.

Otuzlu yaşlarında iki kadın, otuzlu ya da kırklı yaşlarda bir erkek ve bir ergen kızdan oluşan iskeletlerden dördü, tıpkı Pień'deki iskelet gibi boğazlarına sıkıca sabitlenmiş oraklarla gömüldü . En az 50 yaşında yaşlı bir kadın, kalçalarına orak yerleştirilerek iğnelenmiş ve boğazına bir taş yerleştirilmiş ve ağzına bir madeni para konmuştu. Bu adımların her biri, muhtemelen onun bir vampir olarak geri dönmesini önlemek için gerekli görüldü.

Kanadalı bir antropoloji profesörü ve Drawsko kazısında uzman olan Marek Polcyn, 2017 yılında Smithsonian Magazine'e , bölgedeki ortaçağ folklorunun sık sık ölümden dirilen ve canlılara saldırmak, lanetlemek veya başka bir şekilde ihlal etmek için korkunç yaratık hikayeleri içerdiğini söyledi. Belirsiz kalan nedenlerden dolayı, böyle bir beklenmedik duruma karşı korunmak için genellikle dövme metalden yapılmış nesneler kullanıldı. Polcyn, "Dünyanın her yerinde insanlar keskin aletlerin, demirin - ateşle, çekiçle yaratılan her şeyin şeytani karşıtı özelliklere sahip olduğuna inanıyorlar" dedi.



Yerel folklor, metal bir orak kullanmanın vampirleri mezarlarına hapsedebileceğine inanıyordu. (Mirosław Blicharski / Aleksander Poznan)
Vampirlerin Ölümden Dirilmesini Önlemek

Metal orakların pranga olarak kullanılması, ortaçağ insanlarının vampirleri mezarlarına hapsetmek için kullandıkları tek yöntem değildi. Profesör Poliński, "Ölülerin geri dönmesine karşı korunmanın yolları arasında, başını veya bacaklarını kesmek, ölen kişiyi ısırmak için yüzünü yere eğmek, yakmak ve bir taşla ezmek yer alıyor" dedi.

2013 yılında Polonya'nın güneyindeki Gliwice kasabasında kazı yapan arkeologlar , bu uygulamaların ilkinin kanıtını buldular. Arkeologlar, yalnızca sözde vampirler için ayrılmış bir stilin ritüel infazlarını takiben, kafaları kopmuş ve bacaklarına yerleştirilmiş insanlara ait olduğu varsayılan birkaç vampir mezarını ortaya çıkardılar.Vampir Öldürme Kiti Yüksek Riskli İhale Savaşı Sırasında Satılıyor
New Orleans'ta Bir Vampir mi? Jacque ve Comte de St. Germain'in Gizemli Vakası

Vampirlere olan inanç, görünüşe göre, ortaçağ Polonya şehirlerinde daha izole köylerde olduğu kadar yaygındı. 2008 yılında, orta çağda Polonya'nın başkenti olan şehir olan Krakow'un eski bir bölümünde yapılan bir kazı sırasında, başı kesilmiş iskeletler içeren birkaç mezar daha keşfedildi.

En son vampir cenazesine gelincePolonya topraklarında keşfedilecek olan cesedin kalıntıları şimdi Torun'daki Nicholas Copernicus Üniversitesi'ne götürülecek ve burada arkeologlar ve teknisyenler onları daha kapsamlı bir incelemeye tabi tutacak.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorumlarınız bizim için değerlidir, lütfen yorum yapmayı ihmal etmeyelim :)

Yorum yaptın mı?

Yorum yaptın mı?

Yorum Gönder (0)

buttons=(Onay !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. daha fazla bilgi
Accept !
Yukarı Çık