İdrarla Dişlerini Fırçalayan Antik Romalılar

0

 Bugün idrarımızı hiç düşünmeden atarken, eski zamanlarda değerli bir kaynak olarak kabul edildi. İdrar , fosfor ve potasyum gibi çok çeşitli önemli mineraller ve kimyasallar içerir. Romalılar hem insan hem de hayvan idrarının dişlerini daha beyaz yapacağına ve çürümelerini engelleyeceğine inanıyorlardı, bu yüzden onu idrar gargarası olarak kullandılar ve diş macunu yapmak için pommis ile karıştırdılar. Hatta idrar o kadar etkiliydi ki 1700'lere kadar diş macunlarında ve gargaralarda kullanılıyordu.

Romalılara göre, piyasadaki en iyi ve dolayısıyla en pahalı idrar Portekiz ülkesinden geliyordu. Sözde dünyadaki en güçlü idrardı ve bu nedenle dişleri beyazlatmak için bir seçimdi. Bugün çoğu insan idrar bazlı diş macunu seçeneğini reddetse de, gerçekten işe yaradı!

Hadrian Duvarı'ndaki Housesteads Roma kalesindeki (Vercovicium) ortak tuvaletlerin yeniden yapılanma çizimi.  Bu site şimdi İngiliz Mirasının (2010) korumasındadır.

Hadrian Duvarı'ndaki Housesteads Roma kalesindeki (Vercovicium) ortak tuvaletlerin yeniden yapılanma çizimi. Bu site şimdi İngiliz Mirasının (2010) korumasındadır.

Açık bir kapta bırakıldığında, idrar bayatlar ve günümüzde birçok ev temizleyicisinde kullanılan amonyak üretir . Aynı zamanda Roma dişlerini beyazlatmaktan sorumlu bileşendir!

Amonyak içeriği nedeniyle idrar, Roma İmparatorluğu döneminde gelişen bir ticaret olan tekstil endüstrisi için de önemliydi. Genellikle idrar, yün veya keten ve ten rengi deriyi ağartmak için kullanıldı. Ayrıca ev çamaşırlarını yıkamak için de kullanıldı. Aslında idrar, antik Roma'da o kadar popülerdi ki , Roma imparatorları Nero ve Vespasian tarafından bir vergi uygulandı . Vectigal idrar ('idrar vergisi'), umumi pisuarlarda idrar toplanmasına yerleştirildi .

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorumlarınız bizim için değerlidir, lütfen yorum yapmayı ihmal etmeyelim :)

Yorum yaptın mı?

Yorum yaptın mı?

Yorum Gönder (0)

buttons=(Onay !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. daha fazla bilgi
Accept !
Yukarı Çık