İzmir Ulucak Höyüğü'nde 7800 Yıllık Kadın Kil Heykelcik Bulundu

0

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan 8850 yıllık Ulucak Höyüğü'nün kazısı, Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özlem Çevik tarafından 2009 yılından bu yana yapılıyor.

En eski yerleşim yeri ve ilk çiftçi köyündeki kazılar devam ediyor ve şimdi arkeologlar 7.800 yıl öncesine ait kilden bir kadın heykelciğinin keşfedildiğini bildiriyorlar .



The 7,800-year-old female figurine found in Ulucak Mound, Izmir, Türkiye, Aug. 8, 2022. (DHA)

Heykelcik tesadüfi bir keşfi temsil etmiyor çünkü ekip, Ulucak Höyüğü'ndeki kazılar sırasında en eski seramik üretim atölyesi yapısını ortaya çıkarmış durumda .

Seramik yapımında kullanılan hamurların üzerinde de 8000 yıl önce kentte yaşayan çömlek ustalarının parmak izlerine rastlandı. Kazı Başkanı Prof. Çevik, seramik üretiminde ilk uzmanlaşmayı fiziksel olarak gösterdiği için çalıştayın çok önemli olduğunu ifade etti” dedi .

45 kuşaktır kesintisiz yerleşim gören Ulucak Höyüğü, köyler üst üste kurulmuş.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Pre-Asya Arkeolojisi Bölümü'nden Profesör Çevik, "Batı Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri ve höyükte 8.850 yıl öncesine ait buluntular ortaya çıkardık" dedi.





Kilden kadın heykelciğine gelince, Çevik bu tür heykelciklerin daha önce tanrı ve tanrıçaları tasvir ettiğinin düşünüldüğünü; ancak aynı zamanda antik höyüğün çöplük alanında da bulundular ve bu da araştırmacıları bunların kutsal parçalar olmadığına inandırdı.

“Bu yıl bir evin kazılarında kilden yapılmış bütün bir kadın heykelciği bulduk. Daha önce benzer heykelcikler bulmuştuk, ancak bunlar genellikle kırıktı. En son heykelcik burada bozulmamış halde bulunan üçüncü heykelcik olması nedeniyle bizim için önemli” dedi .

Arkeologlar, heykelciklerin doğumlar, ölümler veya hasat gibi ailedeki önemli olaylarla ilgili olabileceğini düşünüyor. Başka bir açıklama, bolluğu, doğurganlığı artırmak veya büyücülük uygulamaları için kullanılmış olmaları olabilir.

İzmir'in 25 kilometre (15 mil) doğusunda bulunan Ulucak Höyüğü, erken Neolitik dönemden geç Roma-erken Bizans dönemine kadar olan kültürel eserlere ev sahipliği yapıyor. İngiliz arkeolog David French, bölgeyi 1960'larda keşfetti, ancak 1990'ların ortasında kazılar başlayana kadar birkaç on yıl boyunca keşfedilmedi.

İlk kazı 1995 yılında başladı ve arkeologlar üç kültürel katman belirlediler. İlki üstte Geç Roma Dönemi; ikincisi, Erken Bizans yerleşimlerinin altındaki Erken Tunç Çağı tabakalarını ve alttaki Geç Neolitik yerleşimi temsil etmektedir.

1995-2008 yılları arasında kazılara Altan Çilingiroğlu ve İzmir Arkeoloji Müzesi başkanlık etti. 2009 yılından bu yana, Prof. Dr. Özlem Çevik, Türkiye'nin batısındaki tarih öncesi kültürlerin gelişimine ilişkin değerli bilgiler sağlayan Ulucak Höyüğü'ndeki çalışmalara öncülük etmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorumlarınız bizim için değerlidir, lütfen yorum yapmayı ihmal etmeyelim :)

Yorum yaptın mı?

Yorum yaptın mı?

Yorum Gönder (0)

buttons=(Onay !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. daha fazla bilgi
Accept !
Yukarı Çık