Katil Adnan Syed Kimdir?

0

 Adnan Syed, 1999'da eski kız arkadaşı Hae Min Lee'yi öldürmekten suçlu bulunan Müslüman-Amerikalı bir adamdır. Davası 2014 yılında podcast "Seri" ile uluslararası üne kavuşmuştur.




Adnan Syed kimdir?

Adnan Syed, 1999 yılında eski kız arkadaşı Hae Min Lee'yi öldürmekten suçlu bulundu. Cinayet sırasında hem Syed hem de Lee, Baltimore'daki Woodlawn Lisesi'nde son sınıf öğrenciydi. Lee, 13 Ocak 1999'da ortadan kayboldu ve yarı gömülü bedeni bir ay sonra yakındaki bir şehir parkında bulundu. Ölümünün nedeni elle boğulma idi. 2000 yılının Şubat ayında, Syed birinci derece cinayetten suçlu bulundu ve 30 yıl daha hapis cezasına çarptırıldı. Syed her zaman masumiyetini korumuştur. 2014 yılında davası, gazeteci ve radyo kişiliği Sarah Koenig tarafından suçlu kararına şüphe uyandıran podcast "Serial" programında yeniden ele alındı ​​ve uluslararası dikkatleri üzerine çekti. Haziran 2016'da Syed, bir Baltimore şehir çevre mahkemesi hakimi tarafından yeniden yargılandı.ve Mart 2018'de Maryland Özel Temyiz Mahkemesi bu kararı onayladı. Ancak, 8 Mart 2019'da Maryland Temyiz Mahkemesi, Syed'in yeni bir duruşmasını reddetti.

Hae Min Lee ile İlişki

Tıpkı Syed gibi Lee de okulda popülerdi. Lakros ve çim hokeyi takımının bir üyesiydi, çocuğun güreş takımını yönetti ve gözlükçü olma hayalleri vardı. O ve Syed, ilişkilerini muhafazakar göçmen ailelerinden bir sır olarak sakladılar, ancak sonunda, gizlilik Lee'yi hayal kırıklığına uğrattı, bu da sözde aralarına bir takoz attı. Ayrıldıktan sonra Lee, yerel bir LensCrafters'da onunla çalışan Don adında bir adamla çıkmaya başladı.

Hae Min Lee'nin Cinayeti

13 Ocak 1999'da Koreli-Amerikalı lise öğrencisi 18 yaşındaki Hae Min Lee, eve gelemediği için ailesi tarafından kaybolduğu bildirildi. Dört hafta sonra, yarı gömülü vücudu Leakin Park'ta yoldan geçen biri tarafından bulundu. Otopsi raporlarına göre, manuel boğulmadan öldü.
Tutuklama, Yargılama ve Mahkumiyet

Syed'in arkadaşı Jay Wilds'in, Syed Lee'nin cesedini gömmesine yardım ettiğini itiraf ettiği bir polis soruşturmasının ardından Syed, 28 Şubat 1999'da tutuklandı ve Lee'yi kaçırmak ve öldürmekle suçlandı.

Savcılar Syed aleyhine herhangi bir fiziksel kanıt sunamamış olsalar da, Wilds'in Syed'e, Lee'nin cinayetini itiraf ettiğini ve ona cesedi gösterdiğini söyleyen doğrulayıcı bir tanık olan Jennifer Pusateri'nin ifadesinin yanı sıra Wilds'in ifadesini kullandılar.

Wilds'e göre, Syed, Lee'nin ondan ayrılıp intikam için onu öldürmesine kızmıştı. Savcılığın davasına yardımcı olan diğer kanıt, Wilds'in olayların nasıl gerçekleştiğine dair bazı zaman çizelgesini doğrulayan hücre kulesi kayıtlarını içeriyordu.

Syed masumiyetini sürdürmesine rağmen, Şubat 2000'de birinci derece cinayetten mahkum edildi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı ve 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Syed'in mahkumiyetinden bu yana Wilds hikayesini defalarca değiştirdi ve Wilds'in polis görüşmelerinin son analizi, Baltimore polisi tarafından yoğun bir şekilde çalıştırıldığını gösteriyor.



Adnan Syed, 3 Şubat 2016'da Baltimore'da yeniden yargılama için duruşmaların ilk gününün tamamlanmasının ardından.

Fotoğraf: Getty Images aracılığıyla Karl Merton Ferron / Baltimore Sun / TNS
İtirazlar

2003'ten itibaren, Syed davasına itiraz etti, ancak boşuna. 2010 yılında yeniden temyizde bulundu, ancak bu sefer "etkisiz avukat yardımı" temelinde. Syed, o zamanki avukatı Cristina Gutierrez'in, cinayet sırasında Woodlawn Lisesi kütüphanesinde Syed ile birlikte olduğunu söyleyen bir mazeret tanığı Asia McClain'e bakmadığını iddia etti.

McClain'e ek olarak, Syed'in temyiz avukatı da orijinal duruşmanın kanıtlarının hücre kulesi kayıtlarının güvenilmezliğini dikkate aldı.

Haziran 2016'da Baltimore Şehri Çevre Mahkemesi Yargıcı Martin Welch, Syed'e Maryland Özel Temyiz Mahkemesi tarafından 29 Mart 2018'de onaylanan yeniden yargılamayı kabul etti. Ancak, bir yıl sonra, eyaletin en yüksek mahkemesi, Syed'in yeniden yargılanmasını reddederek alt mahkemenin kararını 4-3 oyla reddetti. Seyyid'in orijinal hukuk müşavirinin eksikliklerine bakılmaksızın, sunulan son kanıtların jürinin kararını değiştirmeyeceğini iddia etti.

Basında Adnan Syed

"Seri" nin dünya çapındaki popülaritesi sayesinde, Syed'in davası kamuoyunun ilgisini çekti ve çok sayıda medya projesi doğurdu. Avukatı, aile dostu ve avukatı Rabia Chaudry, "Açıklanmayan: Devlet Adnan Syed'e Karşı" adlı kendi podcast'ini yayınladı ve ayrıca Adnan'ın Hikayesi: Seri Sonrası Hakikat ve Adalet Arayışı (2016) adlı bir kitap yayınladı .

McClain kendi kitabı Confessions of a Serial Alibi (2016) ve Investigations Discovery adlı belgesel Adnan Syed: Innocent or Guilty? 2016 yılında.

Mart 2019'da HBO , "Seri" de yayınlanmasından bu yana davanın evrimine dayanan Adnan Syed'a Karşı Dava başlıklı dört bölümlük bir belgesel yayınladı .

Aile hayatı

Syed'in biyografisi veya ailesi hakkında ayrıntılı olarak pek bir şey bildirilmemiştir. Syed, 21 Mayıs 1981'de Maryland, Baltimore'da muhafazakar Müslüman ebeveynler Shamim ve Syed Rahman'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Ortanca çocuk olan Syed, en büyüğü Tanveer ve en küçüğü Yusuf olan üç oğlundan biridir.

Woodlawn Lisesi'nde, Syed popülerdi ve A öğrencisi idi. Eve dönüş kralıydı ve üniversite futbol takımında oynadı ve bir sağlık görevlisi hizmeti için yarı zamanlı çalıştı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorumlarınız bizim için değerlidir, lütfen yorum yapmayı ihmal etmeyelim :)

Yorum yaptın mı?

Yorum yaptın mı?

Yorum Gönder (0)

buttons=(Onay !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. daha fazla bilgi
Accept !
Yukarı Çık